Broodcroutons
Broodcroutons zijn ideaal om restjes oud brood weg te werken. Je eet ze bij de soep, salade of als knabbeltje bij de borrel. Het geheim van de ultieme crouton is de knoflookolie als basis. Vervolgens kun je er lekker op los variëren met verschillende toevoegingen. We geven je graag een paar voorbeelden.
Ingrediënten - 0 pers.
- 12 sneetjes (oud) brood in blokjes of driehoekjes gesneden
- 4 teentjes knoflook
- olijfolie
- zeezout
- diverse soorten kruiden voor de verschillende soorten
Bereiding
Neem voor de knoflookolie een flesje olijfolie en voeg daar ruim geperste knoflook aan toe. Bij voorkeur enkele dagen laten staan zodat de knoflooksmaak in de olie trekt. Dit gaat sneller als je de fles een paar keer in warm water zet.Meng een scheutje knoflookolie met één van de smaakmakers. Besprenkel het brood met dit oliemengsel en hussel alles goed door elkaar. Verdeel het brood over een met bakpapier beklede ovenschaal of bakplaat. Verwarm de oven tot 180°C en bak de croutons goud bruin gedurende 5 tot 7 minuten. Blijf er bij, zodat het niet te donker wordt. Bewaren kan enkele dagen in een goed afgesloten pot.
Variaties
Red Curry croutons: voeg 1 tl rode curry pasta toe aan de basisolie.
Pesto croutons: voeg 1 tl pesto pasta toe aan de basisolie.
Paprika croutons: voeg 1 tl paprika poeder toe aan de basisolie.
Kerrie croutons: voeg 1 tl kerrie poeder toe aan de basisolie.
Specerijen croutons: voeg 1 tl ras el hanout kruiden toe aan de basisolie.
Dille croutons: voeg 1 tl gedroogde dille toe aan de basisolie.