Voedingsstoffen
In brood en hun belangrijke functies
Welke voedingsstoffen zitten er in brood? En waarom zijn deze zo belangrijk? We zetten het voor je op een rijtje.
Koolhydraten
Koolhydraten (in de vorm van zetmeel) geven het lichaam energie. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. De Gezondheidsraad adviseert 40 tot 70% van je energie uit koolhydraten te halen.Voedingsvezels
Voedingsvezels zorgen ervoor dat de darmen goed werken. En dragen bij aan een verzadigd gevoel. Volgens het Voedingscentrum is wetenschappelijk bewezen dat vezels uit granen bijdragen aan een lager risico op ziekten als darmkanker, hartziekten en diabetes type 2.Vitamines
Brood levert een aantal belangrijke vitamines. Vooral B-vitamines: B1, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur). Die zijn onmisbaar voor je weerstand, energievoorziening, zenuwstelsel en concentratie.Mineralen
Brood levert mineralen, zoals ijzer, jodium, magnesium, fosfor, koper en kalium. Belangrijk voor groei, sterke botten, je spieren en nog veel meer! Jodium is belangrijk om groei- of leerachterstanden en stofwisselingsproblemen zoals schildklierafwijkingen te voorkomen.Hoeveel brood?
Hoeveel brood je iedere dag nodig hebt, hangt af van je leeftijd, geslacht en lichamelijke activiteit. Het Voedingscentrum geeft een goede richtlijn.Recept: Hartige wentelteefjes
met Italiaanse kruiden, bieslook en kaas
Voor wentelteefjes bestaat eigenlijk geen duidelijk recept. Het is een gerecht dat in verschillende Europese landen voorkomt onder diverse namen. Voor deze hartige variant kun je een willekeurig broodsoort gebruiken, net wat er over is en wat je lekker vindt!