Brood en allergieën

Brood en allergieën

Belangrijke kennis voor onze verkoopsters


De termen voedselovergevoeligheid, voedselintolerantie en voedselallergie worden vaak door elkaar gebruikt. Maar wat zijn nu precies de verschillen?

 

Wat is voedselovergevoeligheid?

Voedselovergevoeligheid is een overkoepelende term voor ongewenste reacties van het lichaam die kunnen optreden bij het eten of aanraken van bepaalde voedselbestanddelen. Het begrip wordt opgesplitst in een allergische en een niet allergische voedselovergevoeligheid. In de voorlichting wordt voor een niet allergische voedselovergevoeligheid vaak de term 'voedselintolerantie' gebruikt. Overgevoeligheidsreacties kunnen uiteenlopen van lichte jeuk of een opgeblazen gevoel tot een opgezwollen gezicht en zelfs een hartstilstand.

 

Wat is een voedselallergie?

Mensen met voedselallergie reageren altijd op (sporen van) het eiwitonderdeel van het betreffende voedingsmiddel. Het afweersysteem herkent het eiwit niet en gaat er antistoffen tegen maken. Voorbeelden van voedselallergie zijn tarwe-, noten-, pinda-, sesam- en melk(eiwit)-allergie. Mensen met dergelijke allergieën kunnen zeer acuut en heftig reageren op zelfs het kleinste spoortje van het voedingseiwit waarvoor zij allergisch zijn.

 

Wat is een voedselintolerantie?

Een voedselintolerantie is een reactie van het lichaam op een bepaald voedingsmiddel of stof, echter dit is een ander soort reactie dan bij een allergie. Ook is het afweersysteem hier niet bij betrokken. Reacties ontstaan dan ook op een andere manier (bijvoorbeeld door enzymtekorten).

Een voorbeeld van 'voedselintolerantie' is een lactose-intolerantie waarbij de betreffende persoon melksuikers (lactose) niet goed kan verteren wegens een enzymtekort. Hierbij ontstaan meestal maag-darmklachten. Mensen met een voedselintolerantie zijn meestal wat minder gevoelig dan mensen met een allergische voedselovergevoeligheid.

In onze webwinkel en op de pagina assortiment op deze website staat bij elk product aangegeven welke allergenen het product bevat. Natuurlijk kun je je vragen hierover ook stellen aan ons winkelpersoneel of kun je contact opnemen met de bakkerij.

 

Coeliakie

Mensen met de ziekte coeliakie (uitspraak: “seuliakie”) kunnen geen gluten verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt, haver* en khorasantarwe (kamut). Normaal worden gluteneiwitten in de darm afgebroken, maar bij coeliakiepatiënten raakt de dunne darmwand geïrriteerd en (ernstig) beschadigd. Hierdoor vermindert de opname van voedingsstoffen. Mensen met coeliakie kunnen last krijgen van diarree of darmverstopping, vitaminetekort (bloedarmoede) en zelfs van groeistoornissen, vermoeidheid en huidklachten.

Coeliakie openbaart zich meestal bij kleine kinderen, die overgaan op pap of brood van tarwebloem. Maar het gebeurt ook regelmatig dat het pas op volwassen leeftijd ontdekt wordt. In plaats van gewoon brood moet men glutenvrij brood eten.

Voor meer informatie over coeliakie kun je terecht bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Voedingsdeskundige Willemijn Zwinkels (van collega-Meesterbakker Roodenrijs) schreef een interessant blog over coeliaki.

*Haver is in principe toegestaan in een glutenvrij dieet, maar omdat haver in Nederland meestal ‘verontreinigd’ is met tarwe (tijdens verbouwing en transport), wordt haver toch afgeraden. Alleen haver dat geproduceerd wordt in glutenvrije ketens, is glutenvrij. Op de verpakking van deze gecertificeerde glutenvrije haver staat het 'glutenvrij' logo. Dit verhaal geldt ook voor bijvoorbeeld boekweit.

Recept: Brood met gegratineerde

geitenkaas, kersenjam en waterkers


Op zoek naar een lekker recept voor op de boterham? Wat dacht je van dit brood met gegratineerde geitenkaas, kersenjam en waterkers? De combinatie van pittige geitenkaas met zoete kersenjam is heerlijk. Waterkers en cashewnoten maken dit broodje tot een complete verwennerij.
Lees verder
Brood met gegratineerde geitenkaas, kersenjam en waterkers.